Muhtar Gani Şeker İle Söyleşi
Köyümüze yeniden muhtar seçilen Gani Şeker ile; geçmiş muhtarlık döneminde yaptıkları, yeni muhtarlık döneminde yapmayı düşündükleri ve köyümüzün güncel durumu üzerine söyleşi
Muhtarım öncelikle yeniden muhtarlık görevine seçilen sizleri ve azalarınızı tebrik ediyorum. Başlamadan önce tüm Düzyaylalılar için kendinizi kısaca tanıtabilir misiniz ?
Muhtar olma fikri nereden geldi ? Siz mi karar verdiniz yoksa büyüklerimizden birisinin isteğiyle, desteğiyle mi göreve talip oldunuz ?
Muhtarlık fikri benim kendi düşüncemdi. Bu köye hizmet etmek, faydalı olmak istedim. Büyüklerimde buna sıcak baktı, elbette destek oldular ve aday oldum. Düzyaylalıların desteği, Allah’ın izniyle köyümüze muhtar olma şerefi bana nasip oldu.
Şu an kaçıncı muhtarlık döneminiz ?
Bu ikinci dönemimiz
Bildiğime göre azalarınız önemli ölçüde değişti. İlk dönem azalarınız kimlerdi, bu dönem kimler ?
İlk dönem: Sinan Ecevit, Rıza Bayrak, Cafer Gümüş, Ali Ecevit, Zafer Terlemez aza olarak ellerinden geleni yaptılar. İkinci dönem Rıza Bayrak, Yavuz Elmalı, Abdullah Şeker, Zafer Terlemez ve Emrah Şeker aza olarak eminim ellerinden gelen gayreti göstereceklerdir.
Azaları belirlerken oy kazanma isteği etkili oldu mu ? Azalarınızı neye göre belirlediniz ?
Kesinlikle olmadı. Bana, bizimle birlikte hareket edecek, köyüne hizmet etmeyi seven ve emeğini esirgemeyecek arkadaşlarım lazımdı. Allah onlardan razı olsun her zaman severek koşup yardıma gelmişlerdir. Bu dönem yine emeğini esirgemeyecek arkadaşlarımla bir arada çalışacağız. Aza seçiminde oydan ziyade bu arkadaşlarımın çalışma arzusu etkili olmuştur.
Muhtarım muhtarlığa aday olduğunuz ilk dönem “muhtar olursam şunu yapacağım” dediğiniz hangi düşünceler, hangi fikirler vardı aklınızda ?
Aklımda birçok düşünce vardı; ama düşündüklerimden ziyade yaptıklarımız bence daha önemlidir.
Şöyle sorayım o zaman muhtarlığınızın ilk döneminde neler yaptınız ?
Madde madde sıralayacak olursam ilk dönemde:
1-) Köy içindeki yolların kilit parke taşlarıyla döşenmesi
2-) Okul bahçesine çocuk parkı yapımı
3-) Okul bahçesi duvarlarının yeniden inşası
4-) Çavdar Gebeni yolu yapımı
5-) Yol Çatı’nın çevre düzenlemesi
6-) Elektrik hattı, hendek ve çesme su hatlarının komple değişimi
7-) Düzyayla-Üzeyir arasındaki yolun yapımı
8-) Orman yollarımızın yapımı
9-) Düzyayla-Hafik arası asfaltın ikinci katının atılması
10-) Mezarlık duvarlarının yeniden inşası
11-) Seren Köprüsü yapımı
12-) Camimizin içi dışı ve çatısı olmak üzere tüm bakımı ve onarımı
13-) Ve okulumuzun iç-dış komple bakımını yaptık
Ayrıca bu işlere ek olarak birçok sosyal programa imza attık. Örneğin Kutlu Doğum Haftası’nı geleneksel bir kutlama havasına sokarak bu güzel günde birlik beraberliğimizi daha da güçlendirdik. Öğrencilerimiz için, yaşlılarımız için sosyal programlar düzenledik.
Bu işlerde emek gücünü tüm köylülerimiz geleneksel usulde olduğu gibi ücretsiz bir şekilde karşılıyorlar değil mi ?
Genel olarak evet. İmece usuluyle ve amme hizmeti niyetiyle yapılan çalışmalarımızda maddi bir beklenti içinde olmadan herkes alın terini döküyor. Fakat pek çok işte insan gücü yetersiz kalıyor. Dolayısıyla insan gücünün yetersiz kaldığı durumlarda zorluklar yaşıyoruz.
Allah yapanlardan, çalışanlardan razı olsun. Ne gibi zorluklar yaşıyorsunuz ?
Bu çalışmalar sırasında maddi manevi her iki konuda da zorluklar yaşadık; ama Burdan şunu gururla söyleyebilirim: Bu işlerin maddi boyutunu karşılamak için muhtarlık dönemimde ben hiç salma salmadım. Çünkü bana göre salma bir nevi zorla para almak, zorla çalıştırmaktır. Bunun için bana her zaman ters gelmiştir.
Nasıl aştınız peki bu zorlukları ?
Düzyayla Köyü Muhtarlığı ile birlikte “Hafik Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği” encümenine seçildim. Şu an hala encümen üyesi olarak görev yaptığım bu birlikte olmanın avantajlarını kullandım. Bu birlik sayesinde daha etkin bürokrasi çalışmaları yaptık ve birlik olmanın faydasını gördük. Bunun yanısıra aza arkadaşlarımla birlikte, işine göre cebimizden koyarak, işine göre; arabamızla, traktörümüzle, kamyonumuzla, kepçemizle çalışarak köyümüze hizmet ettik. Ayrıca hayırsever Düzyaylalıların, Allah hayırlarını her iki dünyada da kabul etsin, yardımları sayesinde maddi zorlukları aşmayı başardık. Manevi zorlukları ise genç ve dinamik kadromuzun avantajlarını kullanarak aştık. Yapılan tüm bu işlerde sadece gönülden kopanla işlerimizi görmeye çalıştık. Allah yardımcı olan, emeği geçen herkeseten razı olsun. (02.05.2014 tarihinde yapılan yeni seçimde muhtarımız Gani Şeker yeniden bu birliğin iki encümeninden birisi olarak seçilmiştir. Kendisini burdan tebrik ediyoruz.)
Muhtarım az önce saydığınız çalışmalarınızdan köy içindeki tüm ana ve ara yolların kilit parke taşı ile döşenmesi bence yapılan en önemli çalışmalardan birisi. Peki bunun maliyeti ne oldu ?
Bu altyapı çalışması için yaklaşık olarak 9.000 (dokuz bin) mkare kilit parke taş getirdik. Sadece bu taşların piyasa değeri 100.000 (yüz bin) TL. Bu taşların döşenmesi için gereken işçilik ücreti ve ara malzemeler ise yaklaşık olarak 40.000 (kırk bin) TL civarında. Kısacası böyle bir işin piyasa fiyatı yaklaşık olarak 140.000 (yüz kırk bin) TL civarında ; fakat tüm bu maliyeti yaptığımız bürokrasi çalışmaları neticesinde 30.000 (otuz bin) lira gibi cüzi bir miktara indirdik. 30.000 liralık bu maliyeti de duyarlı ve hayırsever Düzyaylalıların yardımlarıyla karşıladık. Şu an bazı yerlerde çok az da olsa eksikler var. Bunun için on gün önce kaymakamlıkta yaptığımız programda 2.000 (iki bin) mkare daha taş ilave ettirdim. İlave edilen bu kısımla eksikleri kapatacağız.
Muhtarım şu an köyde aklıma gelebilecek tüm ana yollar ve ara sokaklar parke taşıyla kaplı değil mi ?
Hemen hemen
Eskiye göre; insanlar için de araçlar için de epey kolaylık sağladı bu değil mi ?
Elbette. Şu an köyümüzün her yerinde ayağımız çamur olmadan, taşa takılmadan rahatça dolaşabiliyoruz. Araçlarımız içinde aynısı geçerli, eskiye göre daha rahat hareket ediyorlar. Ayrıca yerlerin parke taşıyla döşenmesi köyümüze daha modern, daha bakımlı bir köy havası kattı.
Parke taşı döşenen bu yerlerde kışı atlattıktan sonra bozulmalar oldu mu ?
Allah’a şükür öyle bir sorun yaşamadık. Döşediğimiz kilit parke taşları bozulma, kırılma, çökme gibi tadilat gerektiren hiçbir sorun çıkarmadı. Kısacası şu an sapasağlam ve köylülerimizin hizmetinde.
Yerlerin parke taşıyla döşenmesi hayvanlara herhangi bir sıkıntı veriyor mu peki ?
Kesinlikle hayvanlar için de hiçbir sıkıntı olmadı. Doğal hayata ve doğaya hiçbir zararı olmayan , tamamen doğayla uyumlu, bir çalışma gerçekleştirdik.
Geçmiş dönem iyisiyle kötüsüyle bittikten sonra bu dönem için tekrardan aday oldunuz bu kez yapmayı düşündüğünüz şeyler nelerdi ?
Yine madde madde sıralayacak olursam bu dönem yapmayı düşündüğümüz işlerimiz:
1-) Canavar Deresine köprü yapımı
2-) Boyalık Deresinden içme suyu getirilerek gözden evine su çıkmayanlar için bir içme suyu kazandırılması
3-) Köy Konağının restorasyonu
4-) Düzyayla- Hafik arası asfaltın şehirler arası yollar ayarında asfaltlanması
5-) Ve Düzyayla-Düğer arası asfaltın yapımı olacak
Bunlar 2014 yılı içinde Allah izin verirse yapacağımız işler olacak. Ayrıca okulumuzun yanındaki mezarlık duvarlarının bakım ve onarım çalışmalarını da yapacağız. Aklımızda olan bu işlerin yanısıra aklımızda olmayan, hesapta olmayan işleri de köyümüzün çıkarları ve halkımızın faydası ilk şart olmak üzere yapacağız. Önümüzdeki yıllarda yapmayı düşündüğümüz şeylerde var. Bu saydığım işleri alnımızın akıyla tamamladıktan sonra gelecek yıllardaki çalışmalarımızıda tüm Düzyaylalılarıla paylaşacağız.
Söylediğiniz yere köprü yapımı bence çok güzel bir çalışma olur. Dediğiniz yer bence de köprüye en çok ihtiyaç duyulan yerlerden birisi.
Tüm Düzyaylalılar emin olsun köprü bittiğinde çok güzel ve kullanışlı olacak. Köprünün tüm ölçümlerini yaptırdım en kısa zamanda yapımına başlayacağız. Burdan şunun da müjdesini vereyim. Yıllardır içindeki bataktan ve pislikten herkesin şikayetçi olduğu Göz suyumuzun deposunu, etrafı ve içi iyice temizlendikten sonra; bakımlı, hijyenik ve güzel görünümlü bir şekilde, yeniden inşa edeceğiz. Burası yeniden yapıldıktan sonra tüm Düzyaylalılar Göz suyunun temizliğinden hiçbir şüphe duymadan göz suyunu güvenle içme imkanı bulacak. Ayrıca mevcut şebeke içme suyu deposunu da kaymakamlık programına aldırdık. Şebeke suyumuzun da temiz olması adına, şebeke suyu deposunada iç-dış komple sıva, fayans bakımı yapılacak.
İnşallah tez zamanda bitirirsiniz. Göz suyunun böyle bir temizliğe uzun yıllardır ihtiyacı vardı. Yalnız köyümüzde su varken uzaktan, Boyalıktan, su getirmenin amacı nedir ?
Bu suyu köyümüze getirmemizin iki amacı var. Birincisi şebeke suyunu güçlendirmek. Böylece köyümüzde her evin 2. katına su çıkmasını sağlayacağız. İçenler bilir, Boyalık’tan gelen bu su çok güzel bir su. Ormanın içinden çıkan bu güzel suyu Düzyaylalıların hizmetine sunmak yapacağımız bu çalışmadaki ikinci amacımızdır. Dileyen herkes boyalığa gitmeden dilediğinde içmek, dilediğinde çay demlemek için bu suyu kullanabilsin istiyoruz. Bunun için Boyalık suyunu köye getirdiğimizde ikiye böleceğiz. Bir kısmını şebeke suyunun deposuna gönderirken bir kısmını herkesin faydalanması için okulun bahçesine yapacağımız çeşmeye bağlayacağız. Bu çeşmeden akacak su doğrudan boyalıktan gelecek ve hiç bir suyla karışmayacak. Allah’ın izniyle bu suyu bir ayda köyümüze getirmiş olacağız.
Şu an kaç ev şebeke suyunu kullanıyor ?
Daha önce 15 hane bu sudan evinin ikinci katına su alabiliyordu; ama biz bununla ilgili : “Göz suyundan evinin ikinci katına su çıkanlar şebeke suyundan alamayacak, almışsa eğer iptaline, sadece göz suyundan evinin 2. katına su çıkmayanlar şebeke suyundan alabilecektir” diye bir karar aldık. Bu kararı alırken amacımız köylülerimizin adil bir şekilde rahatça su kullanmasını sağlamak içindi. Şu an ikinci katına su çıkmayan tüm hanelerimiz bu sudan faydalanabiliyor.
Yazları nüfus artınca şebeke suyu kullanan ev sayısıda artıyor değil mi ?
Elbette. Yazları hem nüfus hem de su kullanımı artıyor. Bizim buradaki temel amacımız herkesin evinde makinasını, şofbenini çalıştıracak bir suyunun olmasıdır. Bu sebeplede su kaynaklarını verimli ve adil bir şekilde kullanmaya çalışıyoruz.
Çok güzel bir uygulama. Peki Köy Konağımız neden restore edeceksiniz ?
Köy Konağımızı daha güzel daha kullanışlı bir hale getirmek için restore edeceğiz. İç bölmeleri ve çatı kısmını yeniden yapacağız. Burdan bir güzel haber daha vermek istiyorum. Bu restorasyon tamamlandıktan sonra Vahip Emmi elindeki bütün eski aletlerini (hacatlarını) burada sergilenmesi için muhtarlığımıza bağışlayacak. Bu aletlerle Köy Konağında güzel bir dekor hazırlayacağız. Böylece dedelerimizin, ninelerimizin eskilerde kullandığı aletleri ve kültürümüze ait eşyaları burada görebilme imkanımız olacak. Köy Konağımız düğünlere ve misafirlerimize ev sahiğliği yapmanın dışında, bir nevi müze özelliği de görecek.
Kulağa çok hoş geliyor. Umarım bu projenizde çabucak hayata geçer ve Düzyayla yeni Köy Konağına kavuşur.Muhtarım Şu an köyün ekonomik durumu nasıl ? İnsanımız geçinmenin dışında birikim yapabilecek kadar kazanç sağlıyor mu ?
Ekonomik durum şükür halimize. Pek çoğumuz geçinecek kadar gelir elde ediyoruz. Birikim yapacak kadar gelire sahip çok az kişi var.
Köyümüzün nüfusu şu an ne kadar ?
Kışları 300, yazları 350-400 arasında
Neredeyse herkes modern yöntemlerle çiftçilik, hayvancılık yapıyor değil mi ?
Tabiki. Çiftçilik ve hayvancılık artık tamamen modern yöntemlerle yapılıyor.
Köyde şu an yaşam standartları nasıl Muhtarım ?
Eskiye oranla yaşam standartlarımızda gözle görülür bir yükselme var. Köyümüzün alt yapısı eskiye göre çok daha iyi bir durumda. Hemen hemen her evde sıcak su, banyo,uydu yayını mevcut. ayrıca pek çok evde internet bulunuyor. Birçok evin özel aracı, güneş enerjili su ısıtma sistemi var. Gençlerin birçoğu akıllı telefonlar kullanıyor. Kısacası köyümüz şehirdeki kolaylıkları aratmayacak bir seviyede.
Muhtarım köylülerimize yeni dönemde de seni seçtikleri, destekledikeri için bir şeyler iletmek ister misin ?
Allah hepsinden razı olsun. Bize gönül veren, bizi destekleyen, maddi manevi desteğini Düzyayla’dan ve bizlerden esirgemeyen, köyümüz ve bizler için güzel düşünen, bize güvenip bize bu şerefli görevi layık gören bütün herkesten Allah razı olsun.
Yeni dönemde köylülerimizden ve azalarınızdan beklentileriniz nelerdir ?
İki cümle nedir muhtarım ?
Allah razı olsun
Allah kolaylık versin
Amin yaptığınız her işte Allah yardımcınız olsun
__________________________________________________________________________________________________
Not: Anlatılanlarda gerek konuşma sırasındaki yanlış anlaşılmalardan, gerekse yazıya aktarılırken yapılan hatalardan oluşan yanlışlıklar olabilir. Yanlışlıklar varsa eğer, bunun için özür dileriz. Düzeltilmesini istediğiniz bilgiyi ya da çıkarılmasını istediğiniz kısmı bildirmek için, iletişim kısmından bizimle iletişime geçebilirsiniz. Mesafe ve uzunluk ölçümleri Google Earth tarafından hesaplanmış yaklaşık değerlerdir. %100 kesinlik belirtmez; ama gerçek değerlere çok yakın değerlerdir. Site yönetimi ve Gani Şeker’in izni olmadan, yazının başka bir sitede yayınlanması ya da yazıdan alıntı yapılması durumunda, yasal haklarımızı kullanacağımızı belirtiriz. Vakit ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederiz. Köy fotoğrafları için Cafer Doruk’a, çalışma fotoğrafları için Sefa Fındıklı ve Yavuz Şeker’e, okul fotoğrafları için Adem Şeker’e, cami fotoğrafları için İsa Kukuş’a, uydu fotoğraları için Google Earth’a teşekkür ederiz.
Bir cevap yazın